οι γευσεις του κοσμου

makmag

Οι γεύσεις ταξιδεύουν. Πάντα έτσι συνέβαινε. Η ιστορία αποδεικνύει ότι σε περιόδους πολιτιστικών ή κοινωνικών αλλαγών, οι εθνικές κουζίνες αλλάζουν, υιοθετούν νέα προϊόντα ή τρόπους μαγειρέματος! Σήμερα που οι άνθρωποι ταξιδεύουν και είναι πιο ανοιχτοί στις νέες γεύσεις, είναι φυσικό να υιοθετούμε χούγια και υλικά από άλλους λαούς. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι συνταγές είναι σαν τους ναυτικούς ταξιδεύουν, προσαρμόζονται σε κάποιους τόπους, έχουν παντού παιδιά που δεν μοιάζουν μεταξύ τους, αφού δεν έχουν την ίδια μάνα, και τέλος, με τα χρόνια αλλάζουν και οι ίδιοι όψη, αφού δέχτηκαν τόσες επιρροές.

….για την ιστορία

1. Νότια Αμερική Ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και πατάτες. Η μεσογειακή κουζίνα έχει την καταγωγή της αλλού.

2. Πορτογαλία 16ος αιώνας! Οι θαλασσοπόροι μαθαίνουν στους Ιάπωνες πώς να τηγανίζουν την εθνική τους τεμπούρα.

3. Σρι-Λάνκα Κανέλα από την Κεϋλάνη στο ρυζόγαλο, στα λικέρ τεντούρα και φατουράδα στη μηλόπιτα και στο κοκκινιστό.

4. Ισπανία Οι Ισπανοί έφεραν το γουρούνι στο Μεξικό κι οι Μεξικανοί τους δίδαξαν πώς να το περιλαμβάνουν στις δικές τους εμπανάδας.

5. Μαρόκο Μαροκινό κους-κους με γαλλική φινέτσα. Το βασιλικό κους-κους που σερβίρεται στο Παρίσι ανταγωνίζεται σε γεύση το αυθεντικό.

6. Ινδία Το τσάτνι ξεκινά σαν μια γλυκιά σάλτσα, για να καταλήξει στην Ευρώπη σαν μια καυτερή σάλτσα που συνοδεύει κρεατικά και μαλακά ή ημίσκληρα τυριά.

7. Κίνα Η σόγια, άγνωστη από τις απέραντες φυτείες της Κίνας, εισβάλλει στη Β. Αμερική και τροποποιημένη γενετικά πλέον «απειλεί» την Ευρώπη.

8. Τουρκία Ο μπακλαβάς, βυζαντινό γλυκό με τούρκικο όνομα ή μήπως τούρκικη σπεσιαλιτέ από το Καζιαντέπ, πόλη που διεκδικεί την πατρότητα του;

9. Μεξικό Οι Μεξικανοί μαθαίνουν τους Ισπανούς τη γαλοπούλα, καθιερώνεται στο δυτικό κόσμο και επιστρέφει στην ήπειρο που γεννήθηκε.

Η οπτική γωνία αλλάζει, το ζητούμενο παραμένει πάντα το ίδιο: η νοστιμιά!